Útěk na sever - Mann, Klaus, 1906-1949 (Melantrich, 1986)
Román o problematice německých emigrantů, bojujících proti hitlerovskému faši smu, líčí osudy dívky, která se uchyluje do rodiny skandidávské přítelkyně a p rožívá zde milostný příběh.