Příběh archiváře - Holland, Travis (Plejáda, 2009)
Debutový román amerického spisovatele Travise Hollanda se odehrává v Sovětském svazu v roce 1939. Hlavní postavou je bývalý učitel ruské literatury Pavel Dubrov, který pracuje v archivech moskevské Lubjanky, nehostinném vězení pro politické vězně. Mimo jiné má za úkol pálit knihy a dokumenty určené k vyřazení. Jednoho dne se mu dostane do rukou nepodepsaná povídka, kterou s největší pravděpodobností napsal významný spisovatel Isaac Babel. Pavel se s ním osobně setká, aby otázku autorství vyřešil. Má k Babelovi a jeho dílu obrovskou úctu a respekt. Zároveň ho svazuje pocit bezmoci a strachu. Jak se má zachovat, aby dílo velkého spisovatele nebylo zničeno?