Etiketa na cesty, aneb, Jiný kraj, jiný mrav - Kocourková, Jarmila (TeMi CZ, 2009)
Tato objemná kniha je určena cestovatelům i obchodníkům, novinářům i politikům, učitelům i manažerům, pracovníkům hotelů, ambasád i cestovních kanceláří a všem lidem zdvořilým a taktním. Je o etiketě, to jest o tom, jak se kde chovat, abychom svým chováním neurazili své okolí, uspěli při jednání, nenarušili, ale naopak posílili mezilidské vztahy, prostě abychom se chovali tak, jak bychom chtěli, aby se druzí chovali k nám. To ovšem vyžaduje nejen přirozený takt, ohleduplnost a toleranci. Je prospěšné, ba nezřídka přímo nutné disponovat nemalými znalostmi o kultuře navštívené země, národních tradicích a zvycích, znát jejich odlišnosti a citlivé detaily. Pokud toto známe a respektujeme, máme nejen zaručen úspěch v obchodním či diplomatickém jednání, ale získáme mnohem hlubší zážitky. PhDr. Jarmila Kocourková žije dlouhá léta ve Švédsku a problematice etikety se intenzivně věnuje v rámci svých aktivit kulturního sbližování mezi národy. Do této "bible" etikety pojala komplexně celou Evropu, tedy Evropskou unii, jako území nám nejbližší a životně nejdůležitější. K tomu přidala řadu dalších zemí, do nichž cestujeme čím dál víc: USA, islámské země, Izrael, Indii, Čínu a Japonsko. O každé zemi (včetně té naší) uvádí základní údaje, kulturní specifika, klíčové události historie, známé osobnosti atd., tedy vše, co nám může otevřít cestu k pochopení a úspěchu, ale i čeho se máme vyvarovat. První vydání vyšlo před šesti lety pod názvem Jiný kraj, jiný mrav a bylo okamžitě rozebráno, ba dokonce se podle této knihy vyučuje na několika vysokých školách mezinárodních vztahů. Toto druhé vydání se přiměřeně době a společenské globalizaci rozrostlo přirozeným procesem na čtyřnásobek. Svižnými karikaturami je doprovodil přední grafik Jiří Slíva, jehož díla charakteristického rukopisu pronikají čím dál víc do známých evropských galerií.