Tajemný Řím - Augias, Corrado, 1935- (Olympia, 2009)
Kniha obsahuje řadu portrétů Říma, z velké části dosud neznámých či překvapivých. Svižný styl vyprávění Corrada Augiase odlišuje tuto knihu od běžného průvodce. Před očima čtenáře plyne předkřesťanský Řím se svými úchvatnými bazilikami, Řím stovky umělců, kteří jej osídlili a vyobrazili, Řím tisíců kurtizán, které oživily noci tohoto města plného poutníků a vojáků, duchovních a dobrodruhů. Augias vychází z historie i z osobních zkušeností prožitých v klíčových momentech naší doby (od nacistické okupace po boom v šedesátých letech) a vytváří z této změti osob a událostí souhrnné vyprávění o rozporuplném městě, které je z jednoho úhlu pohledu metropolí, z jiného vesnicí, a kde každý lidský cit - odvaha i zbabělost, šlechetnost i liknavost, podnikavost i změkčilost - nalezl své představitele a místo pro svou inscenaci. Jestliže lidská historie je jen samé násilí a ryk, jak zdůrazňuje autor, pak "Řím byl v průběhu staletí zrcadlem této historie, v němž se s bolestivou věrností odrážel každičký detail včetně těch, od nichž bychom raději odvrátili zrak". Přeložila Blanka Návratová.