Prohrát slunce před svítáním - Křístek, Václav, 1954- (Knižní klub, 2011)
Křístkův román Prohrát slunce před svítáním volně navazuje na jeho úspěšnou prvotinu Cesta na poledne, v níž autor vylíčil mládí Jakuba Krčína z Jelčan a jeho strastiplnou cestu na jih Čech do rožmberských služeb. V novém díle osudy slavného rybníkáře pokračují. Z úředníka na zapadlém klášterním panství se Krčín propracovává mezi přední úředníky rožmberského dominia a začíná svou kariéru slavného stavitele rybníků. Osudy jednotlivých postav se proplétají a navzájem ovlivňují a před čtenářem se otevírá pestrobarevný obraz šedesátých let 16. století, kdy "staré časy skončily a nové ještě nezačaly".