Emoce zvířat : láska, soucit, solidarita - Bekoff, Marc, 1945- (Tajemství (Dialog), 2017)
Na částečně zchromlou slonici žijící ve stádu divokých slonů v Keni její druzi a družky při svém putování čekávali, dokud se nepřišourá, a často ji i krmili. Konrad Lorenz popsal příhodu se psem, který poznával podle neutrální řeči, zda půjde s pánem ven, anebo bude nucen zůstat doma. Když vytušil, že pán odejde sám, zkroušeně zalehl. V indickém Tezpuru srazilo auto malého makaka a přejelo mu nohy. Stovky rozezlených opic okamžitě zablokovaly městskou dopravu. Některé masírovaly zraněné opičce nohy a následně ji odnesly do bezpečí. Etiopští zločinci unesli dvanáctiletou dívku a schovali se s ní v divočině. Dívčin zoufalý pláč přilákal tři lvy, ti zahnali únosce a plačící děvčátko chránili. Když se přiblížili pronásledovatelé únosců, lvi jim bez projevů nepřátelství unesenou holčičku přenechali. V tokijské ZOO odmítala užovka jíst mražené myši, a tak jí ošetřovatelé předhodili živého křečka. Stal se zázrak. Obě bytosti se spřátelily a křeček na užovčině těle velice rád pospával. I mnohé další příklady prokazují, že zvířata vyjevují nejen vůči sobě lásku, soucit a solidaritu. Při zkoumání vlastností 394 amerických studentů se ukázalo, že ti z nich, kteří vyrůstali se psem nebo kočkou, jsou empatičtější i sebevědomější. Jiné výzkumy prokázaly, že domácí zvířata ulehčují dětem situaci po rozchodu rodičů. A také autističtí, osamělí, depresivní i nemocní lidé snášejí svůj úděl snadněji v přítomnosti domácích mazlíčků.