Chlapec z osvětimských stájí : příběh o statečnosti a síle přežít - Oster, Henry (Ikar, 2023)
Autor této knihy se narodil jako Heinz Adolf Oster v Kolíně nad Rýnem a bylo mu pět, když se v roce 1933 dostali nacisté k moci. Šrouby se postupně utahují, rodina se musí přestěhovat do židovského ghetta v Lodži a odtud je jen krůček k transportu do Osvětimi. Tam se chlapci podaří získat práci ve stájích u koní a to mu dodává sílu žít a neztrácet naději ani v nejhorších časech