Vášeň a rozum : láska v době libertinů - Argens, Jean-Baptiste de Boyer d', markýz, 1704-1771.; Choderlos de Laclos, Pierre-Ambroise-François, 1741-1803.; Denon, Dominique Vivant, baron, 1747-1825. (Prostor, 2008)
Osvícenství 18. století nejen otevřelo brány vědění, ale vyvedlo z pokrytecké temnoty věci tak přirozené, jako je láska mezi mužem a ženou, jejich milování a dokonce to filozoficky zdůvodnilo. Čtenář se o tom může přesvědčit ve třech dílech, spojených právě tímto nábojem erotiky, který o sexu hovoří zcela otevřeně, nikoliv však vulgárně. Vždyť se většinou jedná o šlechtičny a jejich zpovědníky či duchovní pastýře. Hlavním smyslem osvícenské erotiky je svoboda ducha a tím i těla.