Kuba nechce číst - Braunová, Petra, 1967- (První čtení (Albatros), 2012)
Kuba jde po prázdninách do první třídy a bojí se. Neumí totiž číst ani psát, zatímco jeho dva kamarádi ze školky ano. Naštěstí má Kuba hodné rodiče, kteří mu vysvětlí, že to vůbec nevadí a že se ve škole brzy psát i číst naučí. I paní učitelka je moc milá. Jenomže škola, to jsou povinnosti a Kubu baví mnohem víc fotbal než počítání, psaní domácích úkolů apod. Paní učitelka ale ví, co na takové děti platí. Vyhlásí, že kdo bude na konci roku nejlepší, dostane odměnu. A to je pro Kubu velká motivace.